Resepi: Pavlova


Assalamualaikum

Hee lama tak update blog kan :D
suka hilang-hilang taw! >.<
baiklah, terus pada topik..dari sebelum raya lagi aku asyik mengidam nak buat pavlova ni..
lepas raya, syawal ke 9 baru dapat buat..hahahaha sedih taw..
alhamdulillah, since harini ada rezeki dapat buat..tunggu tetamu pun tetamu tak muncul-muncul
jadi decide nak buat pavlova. Alang-alang tu mak aku jalan, so kirim barang dengan mak.
Nak harap muka aku turun bandar..entah dapat entah tidak aku terbuat pavlova hari ni.

Actually, ini kali pertama aku buat pavlova even masa buat tu meringue pertama tak menjadi -..-'
sempat jugakla aku mengamuk..habis hilang kemanisan di wajah ini..ihikss *mohon penampar laju2
eee..panjang benau celoteh.. >.<


T..T haha..tah pape jaa gambar..biarlaah..hee

 Bahan-Bahan Meringue:

  •   4 Biji putih telur (takmo ada sikitpun kuning telur yaa..itu kita takmo..nanti meringue merajuk)
  •  3/4 Cawan gula kastor (gula halus)
  •  1 Sudu besar tepung jagung
  •  1 Sudu teh esen vanilla
  •  1 Sudu teh cuka putih (ya cuka masakan tu ;D)



 Bahan Whipping:
 Untuk whipping, aku guna yg memang sedia ready tinggal nak kena mixer ja..haa senang sikit. Tak  leceh sangat. Mohon ibu mertua sayang ketat-ketat yaa ibu :'D

Hiasan atas pavlova:
*untuk pavlova aku galakkan supaya guna buah-buahan yg masam. Contoh macam, strawberi, kiwi, anggur dan lain-lain..if nak buat pavlova mangga pun ok juga :D

aku guna whipping branded ni. sorry lah yaaa..hakak terlindungkan tulisan dia =')
gambar sekali dengan segala kotak telur, talam oven, kuali, senduk apa semua >.<

Cara-caranya:
1. First sekali, kita buat meringue dahulu ya. Pukul 4 biji putih telur tadi sehingga kembang & berbuih. Pukul guna mixer..bukan kayu besbol >.<

2. Lepas dah kembang telur tu, masukkan gula sedikit demi sedikit. pukul sampai meringue tersebut berkilat. 

3. Satu tips, utk mengetahui sama ada meringue tu dah jadi ataupun tak..cuba tonggekkan adunan tu sikit. Kalau tak gerak tu maknanya dah jadi la tu Kalau nak lagi ekstrem dan yakin, boleh cuba terbalikkan meringue atas kepala..kalau meringue tak jatuh, lekat ja dalam mangkuk tu..haa dah jadilah tu.. :D

4. Selesai step di atas, masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanilla dalam adunan. Setelah itu, sebatikan adunan guna "spatula" tak perlu gunakan mixer lagi. Gaul adunan sampai sebati.

5. Ambil loyang, letak kertas minyak/baking paper lepastu buat bulatan atas baking paper tadi. Buat bulatan sederhana ja taw..takyah beso gedabak. (aku buat bulatan guna set geometri adik aku :'D)

6. Kemudian, ambil adunan meringue tadi dan tuangkan ke dalam bulatan yg kita daa buat dkt atas baking paper tadi. Tuangkan dalam bulatan tersebut sahaja biar nampak kemas. Fungsi bulatan tu utk ejas meringue kita supaya bentuk dia bulat comel cinonet jaa.. =D

7. Panaskan oven dengan suhu 150C selama 15 minit. Kemudian, turunkan pada suhu 140C. Bakar meringue selama lebih kurang 1 jam-1 jam 15 minit. Sementara tunggu  meringue dibakar, boleh start mixer whipping cream ok.


8. Bila dah masak, sejukkan dulu pavlova kemudian baru touch up dgn whipping krim dan buah-buahan pilihan masing-masing ;)


tedaaa~ pavlova yg telah siap di touch up in da house!!
tapikan, aku ada satu jenis ja buah..hee lupa pesan dkt mak nak minta beli 2 jenis buah 
mak beli satu jenis jaa..alahaii la mak..hehe =') 
tapi takpelah cantik jugak >.<


tadi kan, adik-adik aku siap ngompat kata tak sedap gitew akak masak..
at least tak sampai 25 minit daa habis ;')
tu ke yg dorang kata tak sedap? 
eleh, cover lettew >.<

ps: maaf la gambar panjang2 >.< ambil gambar gunaa hp jaa..
belum ada rezeki nak ada kamera sendiri =P
credit resepi dari Cik Epal..
maceh Cik Epal..sedap benau! =D

 Tq, for reading. Love, Hakak Manes.

3 comments:

Inani Hazwani said...

Sedapnyaaa pavlova :)

Arpiiz said...

Err, ni first time saya jumpa makanan ni..

Anizz Annisa said...

nampak sedappp :)