Resepi: Muffin Blueberry


Assalamualaikum!

Petang-petang macam ni, sedapnya Ya Allah, kalau sambil layan televisyen sambil-sambil pekena blueberry cupcake dengan air teh o kurang manis. Mau tak nak bergerak dari kerusi la jawabnya. Haha! Resepi ni tak adalah susah dan leceh manapun. Bahan-bahan pun senang ja nak dapat.
Kalau bila-bila rajin tu, korang cubalah buat dan hidangkan untuk minum petang. =)


  

Resepi: Rahel Cake

Muffin Blueberry

Bahan-bahan:

Bahan A:
  • 150 gram gula kaster
  • 120 gram butter
  • 2 tablespoon madu
  • 15 gram susu tepung (saya guna 4 Tb/s susu segar. Main agak-agak ja)
  • 1/2 sk esen vanilla
  • 2 biji telur gred A

Bahan B:

  • 300 gram tepung naik sendiri, diayak (saya guna tepung gandum + 1/4 sk baking powder)
  • 165 gram air
  • Blueberry filling secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 170C-180C. Suhu oven, masing-masing kena pandai adjust ya..
  2. Masukkan gula kaster, butter, madu, susu & esen vanilla ke dalam bekas kemudian pukul pada kelajuan perlahan. Pukul sehingga berkrim dan agak lembut.
  3. Setelah itu, masukkan telur sebiji demi sebiji. Kemudian, pukul semula hingga sebati.
  4. Bila adunan tadi sudah sebati, masukkan tepung perlahan-lahan sambil diselangi dengan air. Masukkan berselang seli dalam 3 kali ke macam tu. Kemudian, mixer lagi adunan sehingga tepung dan air sebati dengan adunan. Kalau nak guna spatula saja pada step ini pun boleh.
  5. Masukkan adunan tadi ke dalam papercup, agak-agak ja jangan terlalu penuh..lepastu masukkan sedikit filling blueberry. Jangan letak terlalu banyak nanti terlebih manis pula. Letak sesederhana & secukup rasa pun dah ok
  6. Bakar adunan pada suhu 170C-180C selama 20-25 minit. Lepas masak, sejukkan dulu atas wire rack lepastu baru hias.
Bahan Buttercream:
  • 150 gram mentega
  • 350 gram creamwell
  • 180 gram sirap gula/susu pekat manis
  • 3 sudu besar gula aising (diayak)

Cara-Cara:
  1.  Pukul mentega & creamwell selama 10 minit sehingga kembang & pucat warnanya.
  2. Masukkan sirap gula/susu pekat manis dan gula aising.
  3. Pukul hingga sebati. Kemudian, untuk resepi ini, saya tak guna sebarang pewarna..saya cuma letakkan filling blueberry ke dalam adunan buttercream tadi. Lepastu, saya kaup guna spatula tak nak bagi filling blueberry dengan buttercream tu sebati sangat. Asalkan nampak texture gitu =)
Senang ja cara buatnya..tak rumit pun. Asalkan kita ikut step resepi betul-betul, baca arahan dengan teliti, Bismillah in shaaAllah menjadi. Lepas ni, semua boleh try, test, cuba..hahaha ambek kau =P
Moga berhasil hendaknya. Selamat mencuba semua! =)

Tq, for reading =)

Ke Korea KimFad


Assalamualaikum! and hai..good morning =D

Ke Korea KimFad buat aku rasa nak terbang ke korea sekarang jugak!! Eee tak sukee!! T..T
Untuk pengetahuan umum ye..beberapa waktu kebelakangan ini aku teramatlah addicted dengan negara yg bernama Korea itu. Dengan kecomelan yg ada pada negara itu. Bukan sebab artis2 yg wujud di dalam negara tersebut. Mohon maaf, aku bukan k-pop"ers" haha..adapun, artis korea yg aku hadam nama-nama diaorang dalam otak, cuma abang Taecyeon yg muka putih2 tu yg aku terperasan kejap taecyeon tu suami aku kelak..sobs T..T hahahah, aku bukan tak layan rancangan korea..aku adalah jugak layan sikit-sikit rancangan-rancangan korea..mcm variety show dia kan, aku suka Running Man & Law of the jungle especially episod Law of the jungle yg baru2 ni diaorang pegi Brunei tu kan. Hmm, Siapa tengok? Mohon anda diam-diam ye..sebab aku bukan serius nak ambek tau pun..wkwkw >.<

Sape Kimfad ni?! Nak kena hempuk dia ni buat aku jeles ja. Ada ke patut dia pegi letak gambar-gambar dia yang cecomel dekat korea tu dalam pesbuk. Mata aku yang sentiasa khusyuk menghadap pesbuk ni rasa dengki ja tengok..hahahaha T..Twalhal  yang sebenarnya, hati banyak sedih bila tengok gambar suwit muwit diaorang tu..al maklumlah aku takdak bajet pon nak pegi korea. Kerja pun, menghabiskan beras mak bapak ja..=') mcm mana nak pegi korea ni? haha =')


Inilah dia..pasangan KimFad
Kim suami dia (korean), Fad bini dia (malaysian) "KimFad" oh suwitnyaa laki orang korea T..T
aku hanya mampu menitiskan air mata kedengkian ke atas nya =') hahaa..
takdalah dengki pun sebenarnya..rasa nak tompang bahagia ja..alhamdulillah moga bahagia hendaknya =)both of them are staying in korea. Dan kalau aku tak silap baca haritu, dua2 tengah belajar.aku selalu juga baca blog Fad..cuma dia jarang update je..rasa macam "alah spoil lah..nak tau lagi..nak tau lagi.. =') " sebok ja aku ni nak tau life orang >.<

Bijak jugak diaorang ni, sambil2 belajar tu, utk tambah pendapatan sampingan..diaorang laki bini ada tawarkan perkhidmatan tourguide. So, bagi sesiapa yang nak ke korea..terutama kalau yang baru first time nak travel tu..lagi-lagi kalau travel sorang-sorang..if takut  hilang di negara korea yang comel itu, bolehlah mendapatkan perkhidmatan tourguide daripada mereka berdua. Cakap ja nak pegi mana, nanti diaorang bawak.. =)


Untuk yang kaki "Insta" tegar macam aku ni, marilah kita beramai-ramai follow mereka di ig. Kerana menurut pemerhatian aku, mereka lebih kerap meng-update perkembangan terkini mereka di ig berbanding, pesbuk. Silakan ye follow-mollow @snfad_diela & jangan lupa follow ig aku juga @hakak_manes (follower aku baru 43 >.< sapa follow aku belanja dia tengok gambar pemandangan indah di korea ='D )

bagi yg kaki blogger, spesis macam aku juga..link blog diaorang ada dekat bawah ni:


Bagi korang yang berminat untuk mendapatkn perkhidmatan tourguide dari mereka, korang boleh cuba, try, test >.< contact dorang okayy..try contact melalui pesbuk ka. Tapi, mungkin diaorang reply lambat la kot. Bukan kita sorang ja yg nak dilayan..beribu-riban-trillion kot "PM" yg masuk inbox diaorang. Mohon bersabar & sila tunggu giliran anda (macam pula kau nak beli tiket pawagam >.<)

Perasaan aku untuk pergi ke korea semkin membuak-buak. Mohon orang korea terpikat dengan aku ='D dapatlah aku pergi ke korea dan menikmati sendiri pemandangan di sana. Aku ingat, nak beli baju sejuk laa..manatau kan kalau tidur malam ni tetiba sejuk, aku boleh la feeling-feeling duduk dekat korea. Pakai baju sejuk masa tidur nanti. Haa banyak sedih bunyi. Kempunan aku nak ke korea =') oklabaii makin aku cerita makin terasa membuak-buak perasaan aku nak ke sana ='D

Tq, for reading =)

Resepi: Pavlova


Assalamualaikum

Hee lama tak update blog kan :D
suka hilang-hilang taw! >.<
baiklah, terus pada topik..dari sebelum raya lagi aku asyik mengidam nak buat pavlova ni..
lepas raya, syawal ke 9 baru dapat buat..hahahaha sedih taw..
alhamdulillah, since harini ada rezeki dapat buat..tunggu tetamu pun tetamu tak muncul-muncul
jadi decide nak buat pavlova. Alang-alang tu mak aku jalan, so kirim barang dengan mak.
Nak harap muka aku turun bandar..entah dapat entah tidak aku terbuat pavlova hari ni.

Actually, ini kali pertama aku buat pavlova even masa buat tu meringue pertama tak menjadi -..-'
sempat jugakla aku mengamuk..habis hilang kemanisan di wajah ini..ihikss *mohon penampar laju2
eee..panjang benau celoteh.. >.<


T..T haha..tah pape jaa gambar..biarlaah..hee

 Bahan-Bahan Meringue:

  •   4 Biji putih telur (takmo ada sikitpun kuning telur yaa..itu kita takmo..nanti meringue merajuk)
  •  3/4 Cawan gula kastor (gula halus)
  •  1 Sudu besar tepung jagung
  •  1 Sudu teh esen vanilla
  •  1 Sudu teh cuka putih (ya cuka masakan tu ;D)



 Bahan Whipping:
 Untuk whipping, aku guna yg memang sedia ready tinggal nak kena mixer ja..haa senang sikit. Tak  leceh sangat. Mohon ibu mertua sayang ketat-ketat yaa ibu :'D

Hiasan atas pavlova:
*untuk pavlova aku galakkan supaya guna buah-buahan yg masam. Contoh macam, strawberi, kiwi, anggur dan lain-lain..if nak buat pavlova mangga pun ok juga :D

aku guna whipping branded ni. sorry lah yaaa..hakak terlindungkan tulisan dia =')
gambar sekali dengan segala kotak telur, talam oven, kuali, senduk apa semua >.<

Cara-caranya:
1. First sekali, kita buat meringue dahulu ya. Pukul 4 biji putih telur tadi sehingga kembang & berbuih. Pukul guna mixer..bukan kayu besbol >.<

2. Lepas dah kembang telur tu, masukkan gula sedikit demi sedikit. pukul sampai meringue tersebut berkilat. 

3. Satu tips, utk mengetahui sama ada meringue tu dah jadi ataupun tak..cuba tonggekkan adunan tu sikit. Kalau tak gerak tu maknanya dah jadi la tu Kalau nak lagi ekstrem dan yakin, boleh cuba terbalikkan meringue atas kepala..kalau meringue tak jatuh, lekat ja dalam mangkuk tu..haa dah jadilah tu.. :D

4. Selesai step di atas, masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanilla dalam adunan. Setelah itu, sebatikan adunan guna "spatula" tak perlu gunakan mixer lagi. Gaul adunan sampai sebati.

5. Ambil loyang, letak kertas minyak/baking paper lepastu buat bulatan atas baking paper tadi. Buat bulatan sederhana ja taw..takyah beso gedabak. (aku buat bulatan guna set geometri adik aku :'D)

6. Kemudian, ambil adunan meringue tadi dan tuangkan ke dalam bulatan yg kita daa buat dkt atas baking paper tadi. Tuangkan dalam bulatan tersebut sahaja biar nampak kemas. Fungsi bulatan tu utk ejas meringue kita supaya bentuk dia bulat comel cinonet jaa.. =D

7. Panaskan oven dengan suhu 150C selama 15 minit. Kemudian, turunkan pada suhu 140C. Bakar meringue selama lebih kurang 1 jam-1 jam 15 minit. Sementara tunggu  meringue dibakar, boleh start mixer whipping cream ok.


8. Bila dah masak, sejukkan dulu pavlova kemudian baru touch up dgn whipping krim dan buah-buahan pilihan masing-masing ;)


tedaaa~ pavlova yg telah siap di touch up in da house!!
tapikan, aku ada satu jenis ja buah..hee lupa pesan dkt mak nak minta beli 2 jenis buah 
mak beli satu jenis jaa..alahaii la mak..hehe =') 
tapi takpelah cantik jugak >.<


tadi kan, adik-adik aku siap ngompat kata tak sedap gitew akak masak..
at least tak sampai 25 minit daa habis ;')
tu ke yg dorang kata tak sedap? 
eleh, cover lettew >.<

ps: maaf la gambar panjang2 >.< ambil gambar gunaa hp jaa..
belum ada rezeki nak ada kamera sendiri =P
credit resepi dari Cik Epal..
maceh Cik Epal..sedap benau! =D

 Tq, for reading. Love, Hakak Manes.

Selagi berTuhan. Selagi itu kita mesti berTahan.


Assalamualaikum!!

Haip! It's been a while since my latest update on this blog. =) Lama tak beramah mesra dengan blogger dari Semenanjung dan Sarawak. Rating blog pun asyik naik turun jaa..huu~ redho.. sapa suruh malas update kenss.. >.<

Baiklah, back to main topic.."Selagi masih berTuhan, selagi itu kita perlu berTahan." I do love this one. Terasa bersemangat jiwa doh.. hiks =)

Hmmm.. Di dalam buku La Tahzan, karya Dr Aidh Al Qarni ada diselitkan nasihat:-

"Yakinilah, bahawa anda tetap mulia bersama para penerima cobaan!"

Bila diuji, jangan cepat merasa bahawa diri kita sahaja satu-satunya org yg Allah Ta'ala uji dengan teruk. Tengok kiri, tengok kanan..betapa banyaknya orang yg sedang mendapat cubaan, dan betapa banyaknya orang yg sedang kena bencana? Telusuri setiap rumah, pasti ada yg merintih, dan setiap pipi mesti pernah basah dengan air mata. =')

Sungguh, betapa banyak penderitaan yg terjadi..dan betapa banyaknya orang-orang yg bersabar menghadapinya. Kita, bukan satu satunya orang yg terkena musibah.. =) Allahuakhbar. =') Bukan nak tunjuk diri bajet alim laa warak la..jauh sama sekali. Kadang aku pun lemah juga..putus asa juga..rasa macam "Ya Allah..kenapa teruk sangat ujian aku ni Ya Allah?" Astaghfirullahalazim. ='(

Ada seorang ustaz pernah pesan, "..siapa kita ni, cuba tengok diri kita..siapa kita ni? Layakkah kita persoal bagaimana caranya Allah nak perlakukan kita? Sedang Allah yg cipta kita. Kita ni makhluk saja. Tak layak..Tak layak.. redho laa.. Allah berhak menguji kita. Allah berhak perlakukan kita sesuai dgn kehendakNya. Kena sedar diri..kita ini makhluk Allah SubahanAllah.."

T..T Bila aku ingat semula apa yg ustaz tu pesan haritu..automatik air mata jatuh..laju jaa..tak sempat beli tisu bajet..sobs.. =')

Alhamdulillah ya Allah. Moga diri kita sentiasa kuat dan selalu berada dalam fitrah serta jagaanNya. Aamiin Allahumma aamiin.

Tq for reading =) LOVE.