Resepi: Vanilla Crunchy Cookies / Vanilla Almond Crunchy


Assalamualaikum!

Salam Aidilfitri 2018!  mcm mana raya korang tahun ni? Meriah ke? Aku dah lama tak update entry dekat blog..type entry tu memang ada, tapi semua tak type habis..sudahnya aku simpan jadi draft je..tu yg ambik masa nak publish. Plus, aku kalau nak tulis blog kena ikut mood dan kelapangan..kalau tak, memang habislaaa idea tu tak timbul-timbul sampai ke sudah. Ye gais, aku sedia maklum yg raya dah berlalu..tapi takpelah, korang ambik jelah resepi ni okay, guna raya tahun depan pon boleh! aci kan? Hahahaha



Foto Nadia Natasha.

Vanilla Crunchy Cookies atau nama lain nya Vanilla Almond Crunchy, sama je dua-dua pun sedap di dengar..korang punya suka la nak bagi nama apa. Resepi cookies ni aku jumpa dekat facebook, nak kreditkan resepi ni kepada siapa, aku pun dah lupa nickname facebook akak tu. Mohon halalkan ye kak!

Aku suka cookies ni, tak leceh sangat nak buat. Sedap tu memang sedap! Biskut yg ada choc chip dgn almond ni memang antara fevret aku. Macam biskut famous amos tu..disebabkan dekat tawau ni takda biskut tu..so aku selalu kirim dekat kakak aku yg tinggal dekat kota kinabalu..tiap kali dia nak balik, mmg selalunya aku akan kirim biskut ni. Crunchy, sedap je nak kunyah..heaven sangat rasa!

As for the recipe,

Bahan-bahan:


Bahan A
  • 250 gm butter/marjerin (kalau nak lagi sedap better guna pure butter, tapi mahal sikitlah)
  • 100 gm gula perang
  • 100 gm gula kaster
Bahan B
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh butter oil (ini yg buat bau cookies sedap & wangi)
Bahan C
  • 350 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan D


  • Almond Nips
  • Chocolate Chip
dua bahan ni aku letak main agak je..korang pandai-pandailah agak ye ^^

Foto Nadia Natasha.

For those yg tak tahu mana nak cari butter oil? Butter oil ni korang boleh dapat dekat kedai jual bahan-bahan kek. 


Cara-cara:



  1. Masukkan Bahan A ke dalam mixer. Mixer sehingga bahan A sebati.
  2. Kemudian masukkan Bahan B, mixer sekali lagi  sehingga adunan sebati.
  3. Matikan mixer, kemudian masukkan Bahan C (part ni, gaul guna tangan atau senduk/spatula sahaja. Nak guna tangan pun boleh, pastikan tangan korang bersih.) Gaul sampai adunan menjadi doh, klu adunan korang agak lecak, tambah tepung gandum sedikit demi sedikit.
  4. Bila doh dah cantik, last sekali masukkan Bahan D. Almond nips dengan choc chip tadi. Letak ni main agak ja..korang nak sikit letak sikit..nak banyak terpulang korang, ikut tekak masing2. Lepas da masuk choc chip, doh tu aku tak uli sangat dah, uli pelan-pelan ja..tak nak choc chip dia hancur.
  5. Bentukkan atas tray oven korang, ikut suka nak buat bentuk mcm mana. Klu aku, aku selalu buat bulat kecik-kecik ja.
  6. Bakar selama 15 minit, suhu 160C bergantung suhu oven masing-masing (ni kena pandai set suhu oven masing-masing)
P/S: Untuk mendapatkan doh yg baik, masukkan doh ke dalam plastik beg dan simpan di dalam peti ais semalaman. 


Foto Nadia Natasha.


Foto Nadia Natasha.


Senang je kan nak buat? Tak susah, sampaikan budak-budak pon boleh join buat sama ^^ 
Till next entry, XOXO!

Tips: Tampalan Edible Image di kek & Elakkan Edible Image berkedut


Assalamualaikum!



Masa first-first belajar buat kek dulu, bila ada customer tempah kek edible image..edible image aku selalu berkedut dengan teruk. Kadang, aku sampai fed up tau. Pastu, terfikir nak google cara nak tampal edible image pada cake. Baru aku tahu, rupanya edible image ni dia tak boleh terus tampal macam tu ja dekat kek. Ada teknik dia. 

Jangan risau, edible image selamat untuk dimakan..kerana edible image adalah kertas gula bergambar malahan bahan-bahan kertas gula & ink adalah 'edible' (boleh & selamat untuk dimakan) bukan ink printer yg macam biasa kita pakai tu ok. Ketahanan edible image pula bergantung dari cara penyimpanan hanya antara 1-2 bulan. Adalah lebih baik, disimpan selalu dalam plastik tertutup/seal rapat. Selagi gambar pada edible image belum pudar dan ada perubahan lainnya pada kertas, edible image masih boleh digunakan kerana untuk kertas nya, jangka masa expired dalam 1 tahun kedepan. Edible image tidak perlu di simpan dalam peti sejuk, penyimpanan edible image yang belum disapukan white choc di dalam peti sejuk boleh mengakibatkan edible image berkerut dan tidak dapat digunakan lagi untuk diaplikasikan di atas cake. Aku explain macam professor tak? hahaha


Spesifikasi Edible Image :
- Ukuran kertas A4
- Bidang yang dapat di print 18X27cm


Untuk yang baru nak belajar macam aku, di bawah ni ada beberapa tips yang boleh korang gunakan untuk menampal edible image pada kek. Semoga berguna =)

Untuk Kek yang menggunakan Fresh Cream/Buttercream

A) Sapu rata marjerin/butter/shortening pada bahagian belakang edible image sebelum ditampal pada kek, masukkan seketika dalam peti sejuk biar dalam 2/3 minit..kemudian keluarkan dan tampal pada kek.

B) Cairkan coklat masakan putih, sapu rata pada bahagian belakang edible image sebelum ditampal pada kek. Masukkan seketika dalam peti sejuk biar dalam 2/3 minit kemudian keluarkan dan tampal pada kek. (aku prefer cara ni lagi senang.)

Untuk Kek yang menggunakan Fondant

Untuk mengaplikasikan edible image pada kek yang menggunakan fondant, belakang edible image tidak perlu dilapisi coklat putih, cukup sapukan tipis-tipis butter/shortening ataupun aku lebih suka lekat menggunakan edible glue. Iaitu cmc yang aku campur kan dengan sedikit air..kemudian sapu tipis pada bahagian belakang cake setelah itu boleh ditampal pada kek.

Di bawah, aku ada sertakan gambar step cara aku tampal edible image ke atas kek fresh cream. Tempahan customer baru-baru ini.



Edible image yang belum disapukan melted white choc


Hasil setelah disapukan dengan melted white choc. Untuk edible image yang nak ditampal pada kek fresh cream, biasanya aku sapu melted white choc tebal sikit supaya tak berkedut bila letak atas kek nanti.


Masukkan seketika di dalam peti sejuk. jangan risau lepas korang masukkan edible image ke dalam peti sejuk memang edible image akan 'biut' sikit sebab melted white choc tadi dah 'set'..lepas keluarkan dari peti sjeuk nanti rehatkan sekejap bagi dia lembut pastu bolehlah tampal pada kek.


Kek yang belum ditampal edible image, sebelum tu pastikan  korang dah coat dulu kek korang ok.Masukkan dalam peti sejuk dulu bagi dia sejuk sikit sebelum nak tampal edible image.


Bila dah tampal pada kek, ratakan edible image korang. Gosok-gosok manja.

Foto Nadia Natasha.


Foto Nadia Natasha.

Tadaa, hasil kek yang aku dah deko. Simple ja. Bolehlah deko kek ikut sedap mata korang memandang. =)



TQ for reading, barakallahu fikum! ^_^~