Boleh Broken, tapi JANGAN selamanya.


Assalamualaikum!


"Dan mereka merancang (tipu daya), Allah juga merancang (membalas tipu daya), dan Allah sebaik - baik perancang (membalas tipu daya)."
 (Surah Ali `Imraan: ayat 54) 


Just sharing my thought's..agak sedih malam ni..dalam satu malam, 3 situasi yang berbeza namun berkongsi perasaan yang sama..Meremukkan. It was sad to know, ada kawan yang putus tunangpadahal dkt nak nikah daa, ada yg kena cerai, ada yang hasben tengah sibuk kejar perempuan lain. Berat mata memandang..tapi berat lagi bahu yang memikul ujian-ujian ini.

Yes i know, kita merancang dan Allah juga merancang sekaligus DIA yang menentukan takdir. Dan sebaik-baik perancang adalah Allah. Moga terselit 1001 hikmah buat kalian yang sedang melalui ujian ini. I'm gonna pray the best for you gais.

I'm not the right one who supposed to tell you this..but hey, aku pernah berada di dalam situasi ni, so aku tau macam mana perasaan mereka. Even not 'exactly' taulah..tapi aku harap this writting sedikit sebanyak dapat encourage your semangat semula..dan dapat membantu kamu untuk sembuh. Aku sendiri pun masih kurang ilmu, aku cuba share mana ter mampu..tanak nanti ada suara sumbang bunyik, kata aku tak layak. Just sharing gais..chill, minda jangan jumud sangat.

I was once heartbroken before, kami dah plan, janji nak nikah, dah kumpul duit bersama, family kitorang dah saling kenal, i loved his family and so on. But, Allah said 'sebaliknya'. Kitorang gaduh and i couldn't control my temper anymore..same goes to him. Silap kami sama-sama. Akhirnya hubungan 4 tahun lebih terkandas di pertengahan jalan. It's done gais. I don't regret it. I don't regret meeting him, sebab melalui perkenalan dengan dia i've seen so many ibrah behind it. Simple.

Walaupun pada mulanya aku frust gila..gila ke woi aku tak frust 4 tahun lebih kot, dah rapat sangat dengan family dia, plan nak kawin bagai..semua impian hancur lebur wei..sekelip mata! time tulah aku rasa langit jatuh hempap aku..until someday aku rasa macam bodoh tau..sedangkan aku masih muda. Banyak benda lagi aku boleh buat dari melayankan perasaan 'frust' aku tu.

Until someday i've made up my mind. Tanak da jadi orang bodoh. Hawa, if you are broken..janganla broken selamanya. You should bangkit. You shoul realised. Why should you cried for someone who never appreciate you? Never seen the effort in you? Never seen how much you've been there in their Ups & Down? Why, honey? Jangan 'stuck' dekat situ selamanya. Made up your mind. Change your life. PAKSA diti to forget everything. Pentingkan yourself first & anak-anak more than anything else. No matter how bad your heart is broken, the world doesn't stop for your grief. So, PAKSA diri kau..dari keterpaksaan tu kau akan terbiasa. Trust me. Buka minda kau seluasnya. If kau berani bangkit, kebahagiaan pasti datang.

Just remember, in life you are either a passenger or a pilot, it's your choice.

Tulusly,
Little Me.









No comments: